ANASAYFA | DERNEK  | ENGLISH
COVID-19 Küresel Salgınında Cerrahi Kliniklerde Hemşire İş Yükünün Hemşirelik Aktivite Aracı ile Değerlendirilmesi [Journal of Health and Nursing Management]
Journal of Health and Nursing Management. 2024; 11(1): 74-81 | DOI: 10.54304/SHYD.2024.32656  

COVID-19 Küresel Salgınında Cerrahi Kliniklerde Hemşire İş Yükünün Hemşirelik Aktivite Aracı ile Değerlendirilmesi

Hümeyra Zengin, Derya Özcan
Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi, Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü, Ankara, Türkiye

Giriş: COVID-19 küresel salgınında, virüsün yayılma hızına göre ve il genelinde nüfusun sağlık gereksinimine bağlı olarak insan kaynağının az ve sınırlı olduğu hastanelerde, iş gücünü verimli kullanmak önem kazanmıştır. Bu çalışmada salgın döneminin ikinci yılında elektif cerrahiye açılan cerrahi kliniklerinde hemşire iş gücünün değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Bu çalışma, bir üniversite hastanesinde 17.09.2021- 23.09.2021 tarihleri arasında yapılan prospektif gözlemsel bir çalışmadır. Hastaların tanıtıcı bilgileri için hemşire gözlem formu, hemşirelik faaliyetlerini ölçmek için Hemşirelik Aktivite Skalası (NAS) ve hasta hemşire oranı için haftalık hemşire çalışma listesi kullanılmıştır. Veriler, gündüz vardiyasında yedi gün boyunca günde bir kez toplanmıştır.
Bulgular: Çalışmaya, cerrahi kliniklerinde yatan 226 hasta alınmış olup hastaların yaş ortalaması 48.3 (SS=18.3) ve çoğunluğu (%65) kadın olarak saptanmıştır. Hastaların ortalama yatış günü 11.6 (SS=21.8) iken %57.5' inde ek hastalık olduğu ve yarısından fazlasının ameliyat sonrası dönemde bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışmaya alınan yataklı birimlerde sabah ve akşam vardiyalarında hemşire başına en az 5-6 hasta ve en fazla 13-14 hasta düştüğü görülmüştür. Cerrahi kliniklerinde yatan hastaların bir haftalık NAS skor ortalamaları en yüksek beyin cerrahisi kliniği 21.8 puan (Min: 9.8, Max: 64.3) ve üroloji kliniğinde 21.4 puan (Min: 12.9, Max: 54.4) olarak hesaplanmıştır. Bu bölümlerde NAS puanına göre var olan hemşire sayısından daha fazla hemşireye gereksinim duyulduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Hemşirelik faaliyetleri puanları, bakım alan hasta sayısının ve hastanede kalış süresinin fazla olduğu kliniklerde artmıştır. Bu çalışma, hemşirelik faaliyetlerine yeterli zaman ayırmak için bazı kliniklerde daha fazla hemşireye gereksinim olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmada NAS kullanılmış olup bu, hasta-hemşire düzeyinde bir sonraki vardiyanın iş yükünün ve dolayısıyla hasta-hemşire personel oranlarının öngörülmesine katkıda bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, pandemi, hemşirelik aktivite aracı, hemşirelik iş yükü, cerrahi klinikler


Assessment of Nursing Workload Using Nursing Activities Score in Surgical Clinics During the COVID-19 Pandemic

Hümeyra Zengin, Derya Özcan
Hacettepe University Adult Hospital, Director of Nursing Services, Ankara, Türkiye

Background: As the COVID-19 pandemic spread rapidly, healthcare needs of the population increased dramatically throughout the province, and we had limited human resources, using the workforce efficiently became a crucial factor in our hospital. In this study, we evaluated the nurse workforce of surgical clinics in the second year of the pandemic.
Method: A prospective observational study was conducted at the university hospital between17-23 of September 2021. The data were collected by using the Nurse Observation Form for the descriptive information of the patients, the Nursing Activity Scale (NAS) to measure nursing activities, and the weekly nurse work list for the patient-to-nurse ratio. The forms were filled once a day for seven days during the day shift.
Results: The study included 226 patients in surgical clinics. The mean age of the patients was 48.3 (SD=18.3) years, and most of the patients (65%) were women. The average length of stay in hospital was 11.6 (SD=21.8) days, and 57.5% of patients had comorbidities. More than half of the patients were in the postoperative period. In the inpatient units included in the study, nurse/patient ratio was changing between 1/5–6 to 1/13-14 in the morning and evening shifts. The one-week average NAS score of the patients hospitalized in surgical clinics was 21.8 (Min: 9.8, Max: 64.3) for brain surgery units and 21.4 (Min: 12.9, Max: 54.4) for urology units. These NAS scores indicated that more nurses are needed in these clinics than the number of nurses currently in service.
Conclusion: Our findings showed that more nurses are needed in some services to allocate sufficient time to nursing activities. In this study, NAS was used to predict the workload of the next shift at the patient-nurse level and, thus, assess the patient-to-nurse staff ratios.

Keywords: Nursing, COVID-19, nursing workload, nursing activities score, surgery ward


Hümeyra Zengin, Derya Özcan. Assessment of Nursing Workload Using Nursing Activities Score in Surgical Clinics During the COVID-19 Pandemic. Journal of Health and Nursing Management. 2024; 11(1): 74-81

Sorumlu Yazar: Hümeyra Zengin, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar




 

LookUs & Online Makale