Comparison of high school entrance exam scores of children with hyperactivity disorder before and after treatment: a retrospective evaluation
Cem Gökçen, Mustafa Güleç
Dusunen Adam The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2012;25:353-357
PDF
Article No: 8   Article Type :  Brief Report
Objective: In this study, we aimed to investigate the effect of the treatment in children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) on High School Entrance Exam scores.

Method: Forty five students of seventh and eighth grades, who referred to our clinic in the academic year of 2009-2010 and diagnosed with ADHD were included in this study. ADHD diagnoses had been made with the help of family interviews, child interviews, family and teacher questionnaires and DSM-IV. Results were obtained via examination of the records retrospectively.

Results: We have found that 32 of 35 cases (91.4%) had increased scores and 3 cases (8.6%) had decreased scores after medication. High School Entrance Exam average scores was 371.6 before the treatment and 401.9 after, and the difference between the two scores was statistically significant. The average treatment duration was 4.4 months.

Discussion: Our study shows ADHD treatment has positive effects on High School Entrance Exam scores. Also, we found that ADHD treatment has positive impact on academic progress and child, family and educators must be aware about this situation.
Keywords : Attention deficit hyperactivity disorder, academic achievement, high school entrance exam
Hiperaktivite bozukluğunda tedavi öncesi ve sonrası seviye belirleme sınavı puanlarının karşılaştırılması: Retrospektif bir değerlendirme
PDF
Makale No: 8   Makale Türü :  Kısa Araştırma
Amaç: Bu çalışmada, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanısı konan çocukların tedavilerinin Seviye Belirleme Sınavı (SBS) puanları üzerine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Bu çalışma, 2009-2010 öğretim yılında Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniğine başvuran ve DEHB tanısı alan ilköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencisi 35 olgunun dosyalarının incelenmesi yoluyla yapılmış, geriye dönük bir çalışmadır. DEHB tanısı; çocuklar ve aileleriyle yapılan görüşmelere, aile ve öğretmenlere yöneltilen anketlere ve DSM-IV kriterlerine dayandırılmıştır. Muayene sonuçları, kayıtlar retrospektif olarak incelenerek elde edilmiştir.

Bulgular: Otuz beş olgunun 32’sinde (%91.4), ilaç tedavisi ile girdikleri SBS’den aldıkları puanlarda, önceki yıllarda girdikleri sınavlara kıyasla artış saptanırken, 3’ünde (%8.6) düşme saptandı. Olguların tedavi görmeden girdikleri SBS puan ortalamaları 371.6, tedaviden sonraki SBS puan ortalaması ise 401.9 olarak bulundu ve iki puan arası fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Olguların ortalama tedavi sürelerinin 4.4 ay olduğu tesbit edildi.

Tartışma: Çalışmamızda DEHB’li çocukların tedavilerinin, bu çocukların SBS puanları üzerinde anlamlı derecede artışa sebep olduğu bulunmuştur. Bu sonuç, DEHB’li çocukların tedavi edilmesinin akademik hayatları üzerinde olumlu etkileri olacağını düşündürmektedir. Bu konuda çocuk, aile ve eğitimcilerin bilgilendirilmesi önemlidir.
Anahtar kelimeler : Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, akademik başarı, seviye belirleme sınavı
Düşünen Adam - Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Yayıncı
Yerküre Tanıtım ve Yayıncılık Hizmetleri A.Ş.