E-ISSN: 2822-4469

izmir çocuk sağlığı derneği Behcet Uz

» Full Issue
» Home
» About Us
» Editorial Board
» Aims and Scope
» Advisory Board
» Instructions to Authors
» Peer Review, Publication Ethics     and Malpractice Statement
» Journal Archive
» Contact Information
» Writing Guide




Incidence of Oral Candidiasis, and the Relationship of Oral Candida Species with Severe Early Childhood Caries: A Microbiological In Vivo Study [J Behcet Uz Child Hosp]
J Behcet Uz Child Hosp. 2020; 10(3): 219-224 | DOI: 10.5222/buchd.2020.09475  

Incidence of Oral Candidiasis, and the Relationship of Oral Candida Species with Severe Early Childhood Caries: A Microbiological In Vivo Study

Gülçin Bulut1, Yelda Sorguc2
1Clinics of Pediatric Dentistry, Izmir Training Dental Hospital, Izmir, Turkey
2Department of Microbiology, University of Health Sciences Dr.Behcet Uz Children

INTRODUCTION: Cariogenic microorganisms play an important role in the development of caries. Although there are many researches on Streptococcus mutans as being a primary causative factor in caries, there is a lack in evaluation of relation between oral candidiasis and severe early childhood caries (S-ECC). The purpose of this study is to determine the frequency of candida carriage, characterize different Candida species, and investigate their relationship with caries in 5-year-old children with S-ECC and with no caries.
METHODS: This study was conducted on a total of 42 children aged 5-years with (Group S-ECC, n=21) and without caries (control group, n=21). Plaque samples were taken from the buccal, lingual and cervical surfaces of the teeth using a sterile cotton swab and cultured on Sabouraud Agar, Patota Agar and Chrome Agar for fungal growth. Number of candida colonies were recorded, their species were identified and germ tube test was used for virulance marker.
RESULTS: The candidal carriage in the S-ECC and control groups was 52.4% and 9.5%, respectively. The intergroup difference was statistically significant (p=0.003). The incidence of C.albicans among all candida species was determined as 92%. The only isolated non-albicans Candida was C.Dupliniensis, the incidence in all candida species was 8 percent. The frequency of C.albicans was significantly higher in the S-ECC group (p=0.006). The virulence factor showed a significant difference between the groups (p=0.006).
DISCUSSION AND CONCLUSION: This study shows a strong relation between the presence of candida and S-ECC. C.albicans was the most common among detected candida species.

Keywords: caries, S-ECC, candida


Oral Kandida Sıklığı ve Türlerinin Şiddetli Erken Çocukluk Çağı Çürüğü ile İlişkisi: Mikrobiyolojik İn-Vivo Çalışma

Gülçin Bulut1, Yelda Sorguc2
1İzmir Eğitim Diş Hastanesi, Pedodonti Kliniği, İzmir
2S.B.Ü. Dr.Behçet Uz Çocuk Hastanesi, Mikrobiyoloji Kliniği, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Karyojenik mikroorganizmalar, çürük gelişiminde önemli bir rol oynar. Çürük oluşumunda ana etken olmasından dolayı Streptococcus mutans ile ilgili pek çok çalışma olmasına rağmen, oral kandidanın şiddetli erken çocukluk çağı çürüğü (Ş-EÇÇ) ile ilişkisinin değerlendirildiği çalışmalar yetersizdir. Bu çalışmanın amacı; çürüğü olmayan ve Ş-EÇÇ olan 5 yaş grubu çocuklarda kandida taşıyıcılığı sıklığını belirlemek, farklı kandida türlerini karakterize etmek ve çürük ile ilişkisini araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma, hastaneye başvuran, 21 adet çürüğü olmayan (kontrol grup) ve 21 adet Ş-EÇÇ olan (Ş-EÇÇ’li grup) 5 yaşındaki çocuklar üzerinde gerçekleştirildi. Steril bir pamuklu çubuk kullanılarak dişlerin bukkal, lingual ve servikal yüzeylerinden plak örnekleri alındı ve mantar üremesi için Sabouraud Agar, Patota Agar ve Chrome Agar besiyerlerlerinde kültürlendi. Kandida koloni sayıları belirlendi, kandida türleri tanımlandı ve virülans markeri için germ tüpü testi kullanıldı.
BULGULAR: Ş-EÇÇ’li ve kontrol grubunda kandida taşıyıcılığı sırasıyla % 52,4 ve % 9,5 olarak saptandı. Fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,003). Tüm kandidalar içinde C.albicans’ın görülme oranı %92 olarak belirlendi. İzole edilen albicans dışı kandida sadece C.Dupliniensis olup, tüm kandidalar içinde görülme sıklığı %8 olarak bulundu. C.albicans sıklığı Ş-EÇÇ’li grupta anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p=0,006). Virülans faktörü gruplar arasında anlamlı bir farklılık gösterdi (p=0,006).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışma kandida ve Ş-EÇÇ varlığı arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Tespit edilen kandida türleri arasında en sık görülen C.albicans’tır.

Anahtar Kelimeler: çürük, Ş-EÇÇ, kandida


Gülçin Bulut, Yelda Sorguc. Incidence of Oral Candidiasis, and the Relationship of Oral Candida Species with Severe Early Childhood Caries: A Microbiological In Vivo Study. J Behcet Uz Child Hosp. 2020; 10(3): 219-224

Corresponding Author: Gülçin Bulut, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar
 (38 accesses)
 (834 downloaded)






Journal of Behcet Uz Children's Hospital is indexed by the Web of Science-Emerging Sources Citation Index, EBSCO Academic Search Database, Google Scholar, Microsoft Academic Search, Ulakbim TR Dizin, Türk Medline, the Turkish Citation Index, J-Gate and Cabi.

LookUs & OnlineMakale
 

© 2023 Dr Behçet UZ S.B.Ü. Dr.Behçet Uz Children’s Education and Research Hospital