УДОСКОНАЛЕННЯ ПОБУДОВИ ТРИВИМІРНИХ МОДЕЛЕЙ ПРУЖИН РОЗТЯГАННЯ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЇХ КРЕСЛЕНИКІВ В ПАКЕТІ AUTODESK INVENTOR

Анотація

В роботі пропонуються розробки, для удосконалення моделювання параметричних просторових моделей пружин розтягання, доповнюючи функціонал пакету Autodesk Inventor для скорочення термінів проектування тривимірних моделей та виконання креслеників пружин розтягання згідно діючого стандарту (ГОСТ 2.401-68).

Рішення проблеми здійснювалося за допомогою можливостей пакета Autodesk Inventor та доопрацьованої теорії кругогвинтових поверхонь, яка розглядає питання торкання та перетину, методи утворення таких поверхонь при детальному висвітленні їх властивостей і геометричних параметрів. При цьому теорія гвинтових ліній з кругогвинтовими поверхнями, отриманими на базі гвинтових ліній і окружності як твірної, з глибокими дослідженнями геометричних властивостей гвинтових ліній з монотонно-змінним кроком і з круговим кроком відрізняється узагальненістю в підході, математичною строгістю доказів теорії.

В роботі передбачена можливість як моделювання параметричних просторових моделей пружин розтягання для побудови креслеників, так і проведення досліджень напружено-деформованого стану. Також передбачена можливість зміни положення зачепів і двох перехідних ділянок між зачепами і пружиною відносно осі пружини.

Запропоновано нові алгоритми та підходи, які дають змогу суттєво збільшити діапазон можливих змін аналітичної та геометрії інформації параметричної просторової моделі пружини розтягання. При цьому, скорочуються терміни проектування тривимірних моделей пружин розтягання при виконанні їх креслеників у відповідності до діючих стандартів. Метод моделювання параметричної просторової моделі пружини розтягання було апробовано та впроваджено в навчальний процес і може бути застосовано на виробництві для оптимізації розробки конструкторської документації на стадії проектування.

Ключові слова: інструменти, параметризація, зачеп, перехідна ділянка, робочі витки, перетин витків, кругогвинтові поверхні, пружина розтягання, конструкторська документація, Autodesk Inventor.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-16
Як цитувати
Іванов , Є. (2021). УДОСКОНАЛЕННЯ ПОБУДОВИ ТРИВИМІРНИХ МОДЕЛЕЙ ПРУЖИН РОЗТЯГАННЯ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЇХ КРЕСЛЕНИКІВ В ПАКЕТІ AUTODESK INVENTOR. Сучасні проблеми моделювання, (21), 130-136. https://doi.org/10.33842/22195203/2021/21/130/136